Noderīgi~

Atvērtas pudeles derīguma termiņš

31. Maijs, 2014

Cik ilgā laikā "jāpiebeidz" vīna pudele?

Cik ilgā laikā jāizdzer atvērta baltvīna pudele?
Dita:
Ar baltvīnu uzglabāšanu ir sarežģīti. Sliktā ziņā ir tāda, ka parasti neiesaka baltvīnu turēt atvērtu vairāk kā 36 stundas, pat pie nosacījuma, ka vīns tiek uzglabāts ledusskapī, jo tas daudz ātrāk zaudē savas garšas nianses. Pat ar gumijas korķi un vakuuma pumpi šo laiku var tikai pagarināt tikai līdz dažām stundām. Labā ziņa ir tāda, ka līdz 10° atdzesēts vīns karstā vasaras dienā ies iekšā kā ūdens un par uzglabāšanu jāuztraucas ir reti.
Toms:
Sauss baltvīns ir viss neaizsargātākais pret oksidāciju. Baltvīnā ir tikai divi no pieciem dabīgajiem vīna konservantiem, alkohols un skābe. Ja neizdodas izdzert vīnu pirmajā dienā, to var atlikt par maksimums vienu dienu un arī tad tas vairs nebūs ne tuvu tik garšīgs, kā pirmajā dienā. Baltvīns kurš nostāvējis ilgāk par dienu jau jālej izlietnē, vai sangrijā.
 
 
 
 

Cik ilgā laikā jāizdzer atvērta sarkanvīna pudele?
Dita:
Ir neliela atšķirība starp derīguma termiņu atvērtām pudelēm runājot par 
sarkano un balto vīnu. Sarkanvīnu, īpaši piesātinātāku, bieži ir grūti iztukšot jau pirmajā vakarā, ņemot vērā, ka dažreiz pudele tiek atvērta tikai, lai iemalkotu vienu glāzi pēc smagas darba dienas. Labā ziņa, ka piesātinātāks vīns nākošo malku gaidīs ilgāk, kamēr viegls sarkanvīns var zaudēt kādu no savām īpašībām kā garšas pilnību vai aromātu. Parasti uzskata, ka sarkanvīns gaidīs 2 līdz 3 dienas, bet šo periodu var mēģināt paildzināt līdz 5 dienām, ja pudele tiek ielikta ledusskapī. Ilgāk gan nevajadzētu gaidīt, jo dievišķā dzira var pārvērsties skābā etiķainā pieredzē. Dzirdēts, ka Pinot Noir ir visnepacietīgākā vīnoga, kuras termiņu var ātri palaist garām.
Toms:
Sarkanvīnam bez alkohola un skābuma ir arī tanīni, kas darbojās kā papildus konservants. Tāpēc arī sarkanvīns var izdzīvot atvērts vairākas dienas. Es noteikti neieteikti taupīt atvērtu pudeli ilgāk par divām dienām, jo pat ja vīns vēl joprojām izrādīsies dzerams, tas noteikti nebūs tik garšīgs, kā pirmajā dienā.
 
Kā noteikt, ka sarkanvīns vairs nav dzerams?
Dita:
Labākais veids kā uzzināt, protams, ir kādreiz pasmaržot pastāvējušu sarkanvīnu un etiķa smaka uz visiem laikiem iedzīs bailes atstāt pudeli skapī uz pārāk ilgu laiku. Tā pat, neatvērtas pudeles labākās mājas noteikti nav ledusskapī, jo ledusskapī nav stabilas temperatūras, ir vibrācijas un, atverot durvis, ir pārāk spilgta gaisma. Rezultējot, labākais veids kā uzglabāt vīnu ir savā vēderā. Ja tas nav iespējams, optimālākais variants ir izmantot gumijas korķi un vakuuma pumpi, kas izvada skābekli un palēnina oksidāciju.
Toms:
Ticiet man, pasmaržojot beigtu sarkanvīnu jūs to noteikti negribēsiet savas mutes tuvumā. Ja smarža ir kaut cik kārdinoša, var droši dzert.
 
Cik ilgā laikā jāizdzer atvērta deserta vīna, vai stiprināta vīna pudele?
Dita:
Par stiprajiem deserta vīniem runājot, uzglabāšanas termiņš ir daudz garāks, jo alkohola procents ir lielāks. Portvīni un heresi gaida nedēļu līdz mēnesi ilgi. Portvīns, kas nogatavināts kokā, ir dzerams jau uzreiz un atvērta pudele var stāvēt mēnesi, bet portvīns, kas nogatavināts pudelē ir cimperlīgāks un gaidīs līdz pēdējai glāzei tikai nedēļu. Deserta vīns gaidīs 2 līdz 3 nedēļas, lai gan tiek uzskatīts, ka tas var stāvēt arī 2 līdz 3 mēnešus. 
Toms:
Deserta vīnam ir vēl viens dabīgais konservants, cukurs. Pa lielam, deserta vīns būs apdullinoši salds arī pēc pusgada, bet tas būs zaudējis visu aromātu un balansu. Stiprinātie vīni, kā portvīns un heress ir ļoti izturīgi, augsts alkohola līmenis, skābums, cukurs un tanīni. Portvīnu var baudīt mēnesi, izgaršot trīs mēnešus un paciest pusgadu.
 
 
 
 
Kā ar dzirkstošajiem?
Dita:
Burbuļojošie dzērieni kā šampanietis, cava, prosecco vai jebkurš cits dzirkstošais vīns tiek asociēts ar svētkiem un plašu draugu pulku, tāpēc par šo dzērienu uzglabāšanu aizdomājas visretāk. Atvērtā pudelē patīkamie burbuļi pazudīs ātri un to nekas nevarēs apstādināt, un lai gan ir cilvēki, kuriem garšo dienu pastāvējis dzirkstošais vīns, pēc divām dienām no burbuļojošajām putām nekas vairs nebūs palicis pāri.
Toms:
Lai gan CO2, jeb burbuļi ir piektais dabīgais vīna konservants, tas ir arī dzirkstošā vīna galvenā sastāvdaļa. Patiesībā, otrā dienā vīnam nebūs ne vainas, jo kamēr atšālējas CO2, vīns paliek svaigs. Bet mēs protams pērkam dzirkstošos, jo mēs gribam burbuļus. Tāpēc lūdzu dzeriet ārā, mani mīļie draugi!
 
 
 
 
 
Šņabis gan var stāvēt mūžīgi, vai ne?
Dita:
Ja runā par stipriem dzērieniem, tad degvīns, rums, viskijs, konjaks ir pacietīgākie dzērieni, kuri gaidīs īsto brīdi praktiski neierobežoti ilgi, tikai galvenais, lai būtu uzskrūvēti korķīši. Tā pat ir cilvēki, kas reizi nedēļā pie saldējuma pielej liķieri, bet būtu vēlams ēst pietiekami daudz saldējuma, lai pusgada laikā liķieris būtu tukšs. Jāuzmanās arī no tā, ka uz akcijas nopirkta Bailey's pudele nestāvētu bāriņā ilgāk par diviem gadiem, pat ja tā nav atvērta.
Toms:
Šeit gan iebildīšu Ditai. Pēc savas pieredzes varu pateikt, ka pat aizskrūvētas pusizdzertas viskija pudeles saturs būs zaudējis daļu sava aromāta, gadu pastāvējis. Gaiss oksidē jebkuru dzērienu, tikai stiprajiem, tas notiek lēnāk augstā alkohola satura dēļ. Arī degvīns paliek asāks un nepatīkamāks, ja to ilgstoši tur atvērtu.
 
 
 
 
 
Avots rakstam: PieToma.lv

Atpakaļ
Wolfburn Casal Garcia Citadelle Gin Mailly Champagne Glen Talloch Estrella Damm Barcelona Plantation Nyetimber