Noderīgi~

Raksta Bordeaux ... izrunā Bordo

10. Jūlijs, 2015

Bordo ir pats lielākais vīna reģions Francijā, kur vīna ražošanā ir nodarbināti apmēram 60 000 cilvēku. Apmēram 80% no visiem saražotajiem vīniem ir sarkanvīni.

 

Klīst runas, ka šajā reģionā ir atrodami vīna dārzi, kuri ir saglabājušies no Romas impērijas laikiem. 1152. gadā karalis Ludvigs VII izšķīrās no savas dzīves biedrenes Eleonoras un atstāja tai visus vīna dārzus. Drīzumā Eleonora apprecējās ar Anglijas karali Henriju, kā rezultātā Bordo zemju īpašumi nonāca angļu pārvaldē. Turpmākajos gadsimtos šis reģions kļuva par vienu no nozīmīgākajiem tirdzniecības centriem starp Angliju un Franciju. 

Bordo vīna reģions atrodas Francijas dienvidrietumu daļā pie paša Atlantijas okeāna, iekļaujot sevī Bordo pilsētu un teritorijas 80 km rādiusā ap to. Bordeaux vīnu apelāciju īpašu padara tās atrašanās Eiropas lielākajā upes grīvā, kuru veido trīs upes – Žironda, Garonna un Dordoņa (Gironde, Garonne, Dordogne), kas nodrošina īpaši piemērotus apstākļus vīna ražošanai. Šeit ir mērens klimats ar īsām ziemām, samērā karstām vasarām, ilgiem rudeņiem un augstu mitruma procentu, ko nosaka tuvumā esošais Atlantijas okeāns. 

Bordo reģiona vīnogu šķirnes

Bordo apgabalā sarkanvīna darīšanai izmanto šādas vīnogu šķirnes : Merlot (~ 50% no visiem vīna dārziem), Cabernet Sauvignon (~26%), Cabernet Franc (10%), kā arī retāk – Petit Verdot , Malbec, Carmenère. Savukārt baltvīnam izmanto šādas vīnogu šķirnes: Sémillon, Sauvignon, retāk - Muscadelle, Ugni blanc, Colombard, Folle blanche.

Sajaucot dažādas vīna šķirnes tiek radīta jauna, īpaša garša un aromāts, jeb kupāža. Kupāžas procesā tūkstošiem molekulu savstarpēji mijiedarbojoties tiek radīts vīns ar daudz sarežģītāku, delikātāku, bagātāku garšu nekā katra šī šķirne atsevišķi. Kupāžai ir arī komerciālais aspekts, jo tādējādi lielākie uzņēmumi var saglabāt sava vīna nemainīgo aromātu, garšu. Dažādās vīnogu šķirnes Bordo ir par iemeslu ļoti lielai vīnu dažādībai, katram ar savu īpašo garšu, krāsu, aromātu. Kupāža dod iespēju izveidot labāko vīnu par zemāku cenu.

AOC Bordeaux ir visplašāk sastopamais un visvairāk pārdotais vīns. Bordeaux AOC ir patīkams, bet bieži vien rūgtens vīns ar augļu aromātu. Paletē dominē sarkanās ogas, ko sajutīsiet pat jaunos vīnos. Galvenokārt ražo no Cabernet Sauvignon un Merlot vīnogām, no kurām pirmās dod tanīnu struktūru, otrās augļaino piegaršu un samtaino tekstūru. Maisījumos izmanto arī Cabernet Franc. Tas piedod garšai nobeigtības sajūtu un garšvielu notis.

AOC Bordeaux ražo visā Žirondas departamentā, kvalitāti nosaka I.N.A.O. (Institut National des Appellations d’Origine). Tādējādi, lai iegūtu AOC, raža no hektāra nedrīkst pārsniegt 55 hektolitrus.

 

Bordeaux Supérieur ražo no vecu vīnogulāju vīnogām īpaši izvēlētās platībās, šo vīnu AOC iegūšana ir sarežģīta un prasības augstākas nekā AOC Bordeaux. Les Bordeaux Supérieurs ir kompliocēta palete ar augļu aromātiem (ķirši, avenes, upenes) un ziediem (vijolīte…), tiem pieskaņojas arī ciedra, plūmes kauliņa vai rozes aromāti. Tie ir koncentrētāki, komplicētāki un spēcīgāki vīni, arī tanīnu saturs lielāks. Vīnus bauda galvenokārt jaunus, bet, izturēti ilgāk, tie var iegūt interesantas garšas nianses. Les Bordeaux Supérieurs sarkanvīni tiek ražoti no tām pašām vīnogu šķirnēm kā Bordeaux, tomēr vīnogu kvalitāte tiek uzraudzīta stingrāk. Lai piešķirtu garšai izteiksmīgumu, vīns tiek nogatavināts ozolkoka mucās. 

 

 

Bordeaux Rosé apvienojot svaigumu un aromātu bagātību, Bordeaux Rosés ir vīni, kas dzerami katrā laikā, lai atsvaidzinātos vai bagātinātu eksotiskus vasaras ēdienus. Jautri, garšīgi un apburoši – Bordeaux Rosé ir vīni dzirkstoša rubīna krāsā, tiem ir laba aromātu intensitāte un patīkami noapaļota garša. Ar vidēju alkohola saturu tie ir viegli un atsvaidzinoši. Tos sauc par priecīgiem vīniem, apburošiem, kas dzerami atvēsināti un labi saderas ar Ziemeļāfrikas, Vidējo austrumu vai Āzijas ēdieniem. 

 

 

 

 

Bordo ir ap 13 000 vīnkopju, vīna dārzu īpašnieku un saimniecību. Saimniecību forma ir visdažādākā – ir ģimenes īpašumi, kas nodod šo amatu no paaudzes paaudzē, ir lieluzņēmumi, kas pieder lielajiem nacionālajiem un starptautiskajiem uzņēmumiem.

MedocŠis ir pats populārākais Bordo reģiona vīnu apgabals. Vīni ir samērā dārgi, tomēr par kvalitāti šaubīties nav pamata. Visprestižākie Medokas vīni nāk no St-Estephe, Pauillac, St-Julien, Listrac, Moulis un Margaux rajonu jeb provinču pilīm. Medokas apgabala dienvidu daļā ir vairāk vērtīga augsne, kā rezultātā vīni no šīs teritorijas sanāk īpaši izcili. Teritoriju dēvē par „Haut – Medoc”, bet Medoc apgabala ziemeļu daļu dēvē vienkārši par „Medoc”.

Medoc apgabalā ražo jauktus vīnus izmantojot Cabernet Sauvignon un Merlot vīnogu šķirnes.

St – Estephe provinces vīnos vairāk dominē Merlot vīnogu šķirne, kā rezultātā sarkanvīni ir ātrāk nogatavināmi un sanāk izteikti samtaini ar nelielu skābuma pakāpi. Slavenākie šīs teritorijas vīni nāk no Chateau Cos d’Estournel, Chateau Calon – Segur, Chateau Beau Site vīnu saimniecībām. Mazāk pazīstams, bet vērā ņemams Chateau Le Boscq.

Pauillac vīnos vairāk dominē Cabernet Sauvignon vīnogu šķirne, kā rezultātā sarkanvīni savu potenciālu izceļ būdami izturēti. Šīs apelācijas vīnus pelnīti uzskata par izcilākajiem pasaulē, kuriem piemīti bagātīga upeņu garša un pilnīgs aromāts. Šeit tiek ražoti paši elegantākie Bordo reģiona sarkanvīni. Slavenākie šīs teritorijas vīni nāk no Chateau Latour, Chateau Mouton – Rothschild, Chateau Lafite – Rothschild, Chateau Pichon – Longueville vīnu darītavām.

Saint – Julien provinces vīni ir samērā līdzīgi ar Pauillac vīniem, tajos dominē izteikts upeņu un garšvielu aromāts. Slavenākie šīs teritorijas vīni nāk no Chateau Leoville, Chateau Lagrange un Chateau Talbot vīnu darītavām.

Listrac un Moulis ir nelieli rajoni, kuros tiek radīti izcili vīni ar izteiktu granātu krāsu, bagātīgu augļu aromātu, maigu, samtainu garšu.

Margaux tiek radīti augstas (Cru) un ļoti augstas (Premier Cru) klases sarkanvīni ar vieglu ķermeni, ziedu un augļu aromātu. Slavenākie teritorijas vīni nāk no Chateau Margaux, Chateau Rausan – Segla un Chateau Palmer vīnu darītavām.

Graves (Pessac – Leognan)
Graves apgabala nosaukuma pamatā ir augsne, kas ir ļoti akmeņaina. Tieši no šī apgabala tika eksportēti pirmie Francijas vīni. Šī apgabala ziemeļu daļa tagad oficiāli tiek dēvēta par Pessac – Leognan vīndaru rajonu. Graves apgabalā tiek radīti gan sarkanvīni, gan arī lieliski sausi baltvīni. Labākie baltvīni tiek radīti izmantojot Sauvignon Blanc un Semillon vīnogu šķirnes. Savukārt izcilākie sarkanvīni tiek radīti netālu no Pessac pilsētas, Haut Brion pilī. Vīni, tieši no šīs vietas, Bordo reģiona atpazīstamību pacēla nepieredzētos augstumos. Taču nemazāk izcili vīni tiek radīti La Mission-Haut-Brion, Pape-Clement, Les Cannes Haut-Brion, La Tour-Haut-Brion, Haut-Bailly, La Louviere un de Fieuzal vīnu darītavās. Kaut arī visiem šiem vīniem ir samērā atšķirīgs stils, tomēr visus tos apvieno bagātīgs aromāts ar augsnes, tabakas, rozīņu niansēm.

Sauternes un Barsac
Šajos divos rajonos tiek radīti labākie Bordo reģiona deserta baltvīni. Sauternes klimats ir silts un mitrs. Tuvumā esošās upes ietekmē bieži šajā rajonā ir miglas. Klimatiskie apstākļi sekmē baktēriju attīstību uz vīnogām, kuras samazina mitrumu un paaugstina cukura saturu vīnogā. Šo procesu dēvē par cēlo puvi (Botrytis Cinerea). Rezultātā vīnogas savīst. Ražas sanāk mazas, taču no šīm savītušajām ogām var radīti vīnus ar augstu alkohola saturu, neatkārtojamu medus garšu un izteiktu ziedu aromātu. Šādus vīnus var uzglabāt ilgstoši. Ar laiku tie tikai papildina savas lieliskās īpašības. Sauternes vīnus ražo no Semillon, Sauvignon Blanc un Moscatel vīnogu šķirnēm.

Libournais
Zem šī nosaukuma ir apvienoti vairāki Bordo reģiona vīnu rajoni, jeb provinces. Libournais atrodas Dorgogne upes labajā krastā. Pārsvarā šeit tiek audzēti Cabernet Franc un Merlot vīnogu šķirnes.
* Saint Emilion ir viens no Libournais rajoniem. Tas ir viens no galvenajiem Bordo reģiona rajoniem, kur tiek ražoti izcili sarkanvīni. Pateicoties tam, ka šajā rajonā pārsvarā tiek izmantotas Merlot šķirnes vīnogas, vīns sanāk maigs, ar savdabīgu, plūmju garšu. Virs Saint Emilion rajona atrodas Montagne Saint Emilion, St. Georges – Saint Emilion, Lussac Saint Emilion, Puisseguin Saint Emilion un Parsac Saint Emilion vīnu rajoni. Šo vīnu kvalitāte vairāk ir atkarīga no klimata un konkrēta vīndara profesionalitātes. Tomēr kopumā tie līdzinās Saint Emilion produkcijai.

Pomerol
Pomerol ir viens no Libournais un Bordo slavenākajiem rajoniem. Šī rajona sarkanvīni ir vieni no dārgākajiem pasaulē. Tur ir nedaudz kalnains apvidus ar īpašu augsni, kura vīniem piešķir neatkārtojamu stilu. Pomerol vīni ir ļoti sulīgi, ar eksotisku augļu, garšvielu, kazeņu, plūmju un ķiršu aromātu. Dažkārt šos vīnus dēvē par “Bordo Burgundiešiem”. Vīnus var baudīt jau pēc 2 gadiem, tomēr īpašu raksturu tie parāda būdami ilgstoši izturēti. Viennozīmīgi pats labākais vīns nāk no Chateau Petrus.

Lalande de Pomerol
Lalande de Pomerol rajons atrodas virs Pomerol un savu kaimiņu apsteidz ar vīnogulāju daudzumu un vīna ražošanas apjomiem. Sarkanvīni no šī rajona ir samērā līdzīgi ar vīniem no Pomerol, taču tiem nepiemīt izsmalcinātība, kāda ir vīniem no kaimiņu rajona. Bet jebkurā gadījumā šeit tiek radīti izcili, spēcīgas krāsas sarkanvīni, kuriem piemīt ogu un ziedu aromāts.

Fronsac un Canon Fronsac rajona sarkanvīni ir augsti kvalitatīvi un ar savu individuālu raksturu.

Entre Deux Mers
Šī apgabala nosaukumu uz vīna pudeles etiķetes izmanto tikai baltvīniem. Sarkanvīni no Entre Deux Mers apgabala nāk ar vienkāršu nosaukumu “Bordeaux” vai “Bordeaux Superieurs”. Galvenā panākumu īpašība, šī reģiona vīniem ir samērā laba kvalitāte par salīdzinoši zemu cenu.

Cotes de Bordeaux
Bordo teritorijā ražo arī mazāk pazīstamus, bet jebkurā gadījumā augsti kvalitatīvus sarkanvīnus Cotes: Cotes de Bourg, Premieres Cotes de Blaye, Cotes de Castillon, Premieres Cotes de Bordeaux, Graves de Vayres & Cotes de Francs. Šie vīnu dārzi nav apvienoti konkrētā apgabalā, bet ir atsevišķas teritorijas, upju Garonne, Dorgogne un Gironde labajos krastos. Dažās vīnu ražotnēs tiek pagatavots aromātisks, maigs, sauss baltvīns Cotes de Blaye un Graves de Vayres.

Visās pārējās reģiona teritorijās tiek radīti vīni, uz kuru etiķetēm tiek minēts „Bordeaux” vai „Bordeaux Superieurs”.

 

Avots rakstam – Bar.lv
Grafiskie materiāli - Wine Folly

Atpakaļ
Casal Garcia Estrella Damm Barcelona Plantation Glen Talloch Mailly Champagne Nyetimber Citadelle Gin Wolfburn