Noderīgi~

Kā es no ledusskapja izņēmu sarkanvīnu...

22. Jūlijs, 2016

Kā es no ledusskapja izņēmu sarkanvīnu...

 
 
Baltvīnu atdzesē, sarkanvīnu pasniedz uzreiz. Tas ir vispārzināms fakts, nav nedz mīts, ne aplamība, bet vīna pasaules nepārprotama patiesība, kura nav radusies darba ļaužu impērijas iespaidā. Šī patiesība nešķiro cilvēkus kultūrās vai slāņos. To pieprot un praktizē visi. Tā ir skaista, racionāla, iezubrīta, caurvijoša vienošanās, un es vienalga izņēmu no ledusskapja sarkanvīnu.
 
 
Kas par recidīvu? Kamdēļ? Par ko? Vai tiešām nekas nav svēts? Vai man viss un visi jāapgāž? Vai pilnīgi viss, ko esi iemācījies, galu galā, ir greizi? Tā pat kā ikdienas pasaule, kas mūs ieskauj, vīna padebess ir kā krāšņa glezna, samežģīts mezgls, izcils kino, kas nekad nav tikai melns vai balts. Vai man labāk teikt balts vai sarkans? Kā tu reaģētu, ja es teiktu, ka ne visi baltvīni ir jāpasniedz atdzesēti? Kurā brīdi tu pārtrauktu manī klausīties, ja skaidrotu, ka pastāv pat ļoti piemērotas situācijas, kad atdzesēt tavu ierasto, vai neierasto sarkanvīnu?
 
 
Svelmaina, saules pārpilna brīvdienas pēcpusdiena, lieliska kompānija un... panisks baltvīna trūkums. Miesu mēs veldzējam ar ūdeni, bet prātu ar atvēsinātu vīna glāzi. Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, pat Chardonnay izbeidzies. Pēkšņi tas - pirms trim dienām atvērtais, ledusskapī dusošais Chianti atrod citu pielietojumu, kā vien iekrāsot izlietnes emalju. Pat šādā nejēdzīgajā izpildījumā, veldzējošais, viegli ierūgušais vīns tomēr izrādās bezgalīgi labāks par tukšām glāzēm.
 

Pirms sāc ķidāt pusizdzertās, bez desmit desmitos iegādātās tumšvīna pudeles, lūdzu, ieklausies! Vesela rinda virtuves plauktiņā zvilnošie vīni sarkanie pēc tik vien kā pusstundas pārtaps par spirdzinošiem vasaras svelmes un saguruma slāpētājiem. Ieliec ledusskapī kādu jaunās pasaules vai vācu Pinot Noir! Kā būtu ar jaunu Cotes du Rhone vai Pjemontas Barbera? Daži no šiem vīniem viegli apaukstējušies būs pat tīkamāki. Turklāt, atdzesējot pareizo sarkanvīnu, jums izdosies vienā glāzē apvienot gan veldzi, gan baudu garšas kārpiņām, kas parasti asociējas vien ar vīna tumšo pusi.
 
 
Aukstskapis tavu iemīļoto sarkanvīnu padarīs pašsaprotami vēsāku, akcentēs tā
 skābuma līmeni un nomāks vīnā esošo alkoholu. Tādējādi iegūtais glāzes pildījums būs veldzējošs, svaigs un viegls. Iesaku izvairīties no vidējiem un smagiem sarkanvīniem ar augstu miecvielu saturu, jo tie kļūs robusti un nevajadzīgi pikanti. Izvēlies vieglus un vidēji vieglus, vēlams jaunus sarkanvīnus un pārsteidz savus viesus ar negaidīti baudāmu vasaras veldzi. 
 
 
 
wimo.lv iesaka:
 
Avots rakstam: PieToma.lv

Atpakaļ
Glen Talloch Mailly Champagne Casal Garcia