Noderīgi~

Spāņu burbuļi "pa lēto"

16. Decembris, 2013

Par to, kas slēpjas zem vārda Kava (Cava) un kas to padara īpašu. Ja svētku galdam meklējiet ko vairāk, kā vienkāršu dzirkstošo, tad šim rakstam vajadzētu līdzēt izšķirties par labu spāņu “šampanietim”.

Pieejamie spāņu burbuļi

Ja jūs Jaunā gada atnākšanu atzīmējat ar “šampanieti”, kas maksā robežās no 3-5 Ls, ir liela iespēja, ka tas ir “Prosecco” vai “Cava”. Un tad jūs varbūt uzdodat sev jautājumu - kas īsti ir kava?
 
Kava ir spāņu dzirkstošais vīns.
Kava tiek radīta tieši pēc tās pašas tehnoloģijas un principiem kā šampanietis, tikai no citām vīnogām.
 
Noskaidrosim, kas tieši ir “Cava” un kāpēc tā ir tik unikāla. Jūs varbūt būsiet pārsteigti, bet kava garšas ziņā ir daudz tuvāka šampanietim nekā itāļu “prosecco”. Ja jūs vēlaties burbuļu virtenes par pieejamu cenu, kava ir jūsu dzēriens! 

“Cava” vīnogas

3 galvenās vīnogu šķirnes: Macabeu (baltās), Parellada (baltās), Xarel-lo (baltās);
Tāpat, nereti tiek izmantotas kāda no klasiskajām vīnogu šķirnēm, tādām, kā Chardonnay (baltās), Pinot Noir (sarkanās), Granacha (sarkanās) un Monastrell (sarkanās).

Dažādā kava

Macabeu (saukta arī Viura Riohas reģionā) ir galvenā vīnoga, ko izmanto kavas radīšanā. Neskatoties uz statusu, Macabeu garša ir savā ziņā vienkārša. Tai piemīt viegls ziedu aromāts, citronu nianses ar viegli rūgtenu nobeigumu, kas atgādina mandeles. Xarel-lo (izrunā “šarel-ooh”), no otras puses, ir daudz aromātiskāka, ar bagātiem ziedu aromātiem un bumbieru/meloņu notīm. Trešā šķirne, Parellada, parasti tiek izmantota sava izteiktā skābuma un pikantā citronu aromāta dēļ. Kopā šīs trīs spāņu vīnogas rada sabalansētu, augļainu dzirkstošo vīnu, kas nav tik salds kā “Prosecco”, bet ne tik riekstains kā izturēts šampanietis.
 

“Cava” veidi

  • Brut un Brut Nature Cava - Brut Nature ir specifiska Brut kategorija, kurā ir vēl mazāk salduma. Šis kavas veids strauji iegūst popularitāti, jo tajā ir zemāks kaloriju līmenis un Brut Nature ir lieliska alternatīva kokteiļiem un gaišajam “lager” tipa alum.
             Brut Nature: 0-3 g/l atlikušā cukura
             Extra Brut: 0 - 6 g/l atlikušā cukura
             Brut: 0 - 12g/l atlikušā cukura
             Semi Seco: 12- 17 g/l atlikušā cukura (zināms arī kā Extra Dry)
  • Cava Rose - Rozā! Lai piešķirtu kavai rožaino toni, vīna darītājiem ir jāpievieno citas vīnogas. Parasti tās ir spāņu Granacha (zināmas arī kā Grenache), kas piešķir zemeņu un aveņu notis, vai Monastrell (zināmas arī kā Mourvedre), kas piešķir vecrozā toni un persiku-ziedu aromātu.  Arī Pinot Noir kļūst arvien populārāks, lai gan tā nav gluži tradicionāla “cava” vīnoga.
  • Vintage un izturētas kavas (Aged Cava) - Lielākā daļa kavas pazīst kā vienkāršu aperitīvu ar pikantu aromātu, bet arvien vairāk vīna darītāju savus vīnus iztur. Vintage un Aged Cava, kas izturētas uz nogulsnēm, piemīt neticams saturs, ar ābolu un mandeļu aromātu. Bieži šajos prestižajos vīnos izmanto Pinot Noir un Chardonnay, kas ir klasiskās šampanieša vīnogas. Lai gan franču vīnogu izmantošana nav gluži ierasta Spānijā, šie vīni šampanieša cienītājiem liek atplaukt smaidā.

Populārākie kavas darīšanas reģioni

Cava DO (izcelsmes reģiona apelācija) ir oficiālā kavas klasifikācija. Šo dzērienu var ražot visā Spānijā, taču lielākoties kava tiek radīta Penedesā (netālu no Barselonas) un Ebro upes ielejā (Riohas reģions). Šobrīd tur ir gandrīz 200 reģistrētu ražotāju.

Kā spāņiem izdodas tik smalku dzērienu izgatavot tik lēti?

 
 
Vīna ražošana, glabāšana un iepildīšana ir pilnībā un ļoti moderni mehanizēta.
Ir neparasti redzēt, kā pudeļu miljoni tiek piepildīti, salikti kastēs un izvesti pa
noliktavām, kurās skan pamatīga darba duna, bet patiesībā apkārt nav neviena cilvēka.
Pārsteidzošā kārtā šie vīni ir gardi! Un spāņi joko, ka viņi ir daudz tuvāk iRobot
ieviešanai nekā pasaule domā.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Raksts tapis sadarbībā ar: Wine Folly

Atpakaļ
Wolfburn Citadelle Gin Casal Garcia Plantation Nyetimber Mailly Champagne Estrella Damm Barcelona Glen Talloch