Noderīgi~

Šampaņas vīna reģions. Ievads

15. Decembris, 2013

Šampanieša reģiona karte atklāj, cik tuvu Šampaņa ir no Parīzes. Uzziniet vairāk par 6 dažādiem šampānieša stiliem un reģiona nostūriem, no kuriem tie nāk …

“Champagne and Biscuits” by Alfons Mucha (1901)

Kāpēc mēs dzeram šampanieti

Šampanietis. Dzēriens, ko mēs izvēlamies, lai kaut ko atzīmētu, svinētu. Bet kāpēc? Un no kurienes tas nāk?

Šampanietis sevi pieteica “Belle Epoque” periodā, Francijas uzplaukuma laikā, no 1890. gada līdz I Pasaules karam. Šai laikā jaunie Parīzes bagātnieki meklēja izklaides, un tad “Moulin Rouge” bija pašā slavas virsotnē.

Ballīšu dzēriens. 20.gadsimta sākuma mākslinieki, tādi kā Alfons Mušā un Tulūzs-Lotreks strādāja “šampanieša namu” uzdevumā, lai šo vīnu parādītu kā svinību dzērienu. 

 

No kurienes nāk viss šis šampanietis?

Braucot no Parīzes 150 km ziemeļaustrumu virzienā, jūs nonāksiet Šampaņā. Vīna lauki, cik tālu skats sniedzas. Epernē un Reimsa ir visu galveno šampanieša namu, tādu kā “Mumm”,  “Moet Chandon” ... mājvietas.

33 tūkstoši hektāru vīnogulāju lauko, dod vidēji miljons šampanieša pudeļu dienā.

 

Cik reģionu ir Šampaņā?

Tajā ir pieci reģioni un 17 vīnogu audzēšanas apgabali.

  • Montagne de Reims. Lielākoties Pinot Noir, daudzi galveno šampanieša namu “tête de cuvée” vīni nāk no šejienes.
  • Cote des Blancs. Lielākoties Chardonnay. Krītainā augsne rada vīnu ar augstāku skābenumu. Vīni ir eleganti, ar izcilu buķeti.
  • Valee de la Marne. Lielākoties Pinot Meunier, vīnoga, kas slavena ar savu augļaino un lekno aromātu.
  • Cote des Sezanne. Lielākoties Chardonnay kaļķainā un merģeļa augsnē. Vīni ir aromātiski, ne tik skābeni kā Cote des Blancs.
  • The Aube (zināma arī kā Cote des Bar). Lielākoties Pinot Noir merģeļa augsnē. Vīni ir aromātiski, ar mazāku skābenumu. 

Kādi ir šampanieša veidi?

  • Non Vintage (NV). Vistradicionālākais šampanieša stils. Mērķis ir blendēt pastāvīgu vīnu katru gadu. Tiek izturēts vismaz pusotru gadu.
  • Vintage Millesime. Pēdējo 60 gadu laikā 46 gadi ir atzīti par “vintage” gadiem. “Vintage” šampaniešus pirms realizācijas iztur vismaz 3 gadus.
  • Cuvee de prestige. Tas ir “tête de cuvée” vai “Grande Cuvee” jeb šampanieša nama labākais vīns.
  • Blanc de Blancs. Šampanietis, kas radīts tikai no Chardonnay šķirnes vīnogām.
  • Blanc de Noirs. Šampanietis, kas radīts tikai no sarkanajām vīnogām kā Pinot Noir un Pinot Meunier.
  • Rose. Tipisks baltā un sarkanā vīna blends pirms otrreizējās fermentācijas, kas rada sārtvīnu. Tiek pielietota arī “Saignee” metode.

Ko nozīmē “Brut”?

“Brut” apzīmē šampanieša salduma līmeni. Tas var būt no “Brut Zero”, kas nozīmē “bez salduma”, līdz “Doux”, kas ir salds desertvīns. “Brut” ir plaša amplitūda, kamēr “Extra Brut”  un “Brut Nature” ļoti fokusējas uz savu stilu.

  • Brut Nature - Brut Zero 0-3 g/l cukura
  • Extra Brut 0-6 g/l cukura
  • Brut 0-12 g/l cukura
  • Extra Dry 12-17 g/l cukura
  • Dry 17-32 g/l cukura
  • Demi-Sec 32-50 g/l cukura
  • Doux 50+ g/l cukura 

 

No kurienes šampanietī saldums?

Saldumu šampanietī nosaka dozēšana. Šampanieša deva ir cukura un vīna (cukurniedru cukura, cukurbiešu cukura vai nenorūguša vīnogu vīna) maisījums, kas tiek pievienots pēc otrreizējās fermentācijas beigām. Lielākoties šampaniešos tie ir 8 - 12 grami uz litru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raksts tapis sadarbībā ar: Wine Folly 

Atpakaļ
Glen Talloch Wolfburn Citadelle Gin Estrella Damm Barcelona Nyetimber Casal Garcia Plantation Mailly Champagne