Noderīgi~

Tas ir Sake!

23. Decembris, 2014

Tas nav vīns, alus vai degvīns, tas ir Sake!

Pastāv maldīgs uzskats par to, ka Sake ir rīsu vīns vai pat rīsu degvīns, bet tā nav gluži taisnība. Sake ir Sake, unikāls raudzēts alkoholiskais dzēriens, kas gatavots no lielgraudu rīsiem, ūdens un Koji pelējuma.
 
Kā ražo Sake
Gatavojot vīnu, no vīnogām izspiež sulu, kuru raudzē un pēc tam pilda pudelēs. Sake ražošanas process ir krasi atšķirīgs. Sākumā rīsus pulē, tad tvaicē, tad pūdē un raudzē, beigās to visu izspiež, pasterizē un pilda pudelēs. Atšķirībā no alus, kā ražošanā no graudiem iegūst cukuru un no cukura iegūst alkoholu atsevišķos procesos, Sake šie procesi notiek vienlaicīgi. Gatavam Sake ir aptuveni 20% alkohols, ko japāņi labprāt atšķaida ar ūdeni līdz aptuveni 15%. Īpaši eksportam, Sake mēdz arī pievienot graudu spirtu lai tā garšu padarītu tīrāku un sausāku.
 
Kāpēc rīsus pulē
Sake vislielākā nozīme ir tīrībai un elegancei. Brūnā rīsa rupjā čaula Sake padara robustu un nepatīkamu, tādēļ ir ļoti svarīgi no tās atbrīvoties. Rīsus pulē līdz tie zaudē 30-70% no sava svara, jo smalkāki rīsi ir nopulēti, jo tīrāks, maigāks un dārgāks būs Sake. Senos laikos rīsu priekš Sake nepulēja, bet gan košļāja pilsētiņu iedzīvotāji un spļāva kopīgā traukā.
 

Sake un Japāna
Nav līdz galam skaidrs kad un no kurienes tieši cēlies Sake, bet japāņi labprāt to dēvē par savu nacionālo dzērienu. Japāna ir vadošā Sake ražotāja pasaulē, bet nav vienīgā, to ražo arī citviet pasaulē. Šos Sake gan parasti neuzskata par īstiem Sake, bet tie ir tikpat īsti cik ārpus Vācijas ražots alus. Vēl pie tam, lielāko vairumu no citviet ražotiem Sake darina emigrējuši japāņi. Līdz šim Latvijas veikalos bija nopērkami tikai Vācijā un ASV ražoti Sake.
 
Sake pasniegšana
Tradicionāli Sake pasniedz kantainā koka bļodā. Sakarā ar to, ka jums mājās tādas nav, pasniedziet Sake jebkurā traukā pēc savas izvēles. Vīna glāze atdzesētam Sake vai tējas krūze uzsildītam, tam patiesībā nav nekādas nozīmes, jo ir pareizi šo dzērienu dzert no bļodas. Pastāv maldīgs uzskats, ka Sake jāpasniedz uzkarsētu. Līdzīgi kā karstvīnu gatavo no negaršīga vīna, iesaka karsēt pārsvarā zemas kvalitātes Sake, lai nomaskētu tā trūkumus. Augstas kvalitātes Sake parasti iesaka atdzesēt, tas būs norādīts uz pudeles etiķetes, ja spēsiet to izlasīt.
 
Sake Sauvignon Blanc cienītājiem
Niizawa Hakurakusei Junmai Daiginjo
Spēcīgs muscat vīnogu un ananasu aromāts. Atsvaidzinoša, bet vienlaicīgi pilnmiesīga buķete, kas sevi atklāj laika gaitā. Ieteicams pasniegt atdzesētu 10-12C. Lieliska saderība ar zilo sieru.
 
Pulēšana - 40% (tas nozīmē kā rīs pulēts līdz no tā paliek pāri 40%)
Rīsu šķirne - Omachi
Reģions - Miyagi, Japāna
Alkohols 15.8%
 
Junmai - Tīrs rīsu Sake, nav pievienots spirts.
Daiginjo - Lielā pulēšana, kā minimums 50%
 
Sake Amaretto cienītājiem
Niizawa Kishinamien Umeshu
Sake, kas raudzēts kopā ar Ume šķirnes plūmēm. Tam ir bagātīgs saldums, mandeļu un izteiktu plūmju buķete. Pasniegt labi atdzesētu 6-8C. Neatkārtojams pavadonis šokolādes desertam.
 
Reģions - Miyagi, Japāna
Alkohols 11%
 
Sake Chardonnay cienītājiem
Tenzan Shichida Junmai 75
Japāņu bumbieru aromāts ar bagātīgu un sarežģītu umami pārpilnu buķeti. Šim Sake piemīt patīkams, labi sabalansēts skābums. Pasniegt viegli atdzesētu vai istabas temperatūrā. Labi saskan ar bagātīgiem ēdieniem, kā jērs vai cepta skumbrija.
 
Pulēšana - 75% (tas nozīmē kā rīs pulēts līdz no tā paliek pāri 75%)
Rīsu šķirne - Yamada-nishiki
Reģions - Saga, Japāna
Alkohols 15.3%
 
Umami - Piektā garša, kas raksturīga Āzijas virtuvē. To raksturo, kā sātīgu garšu.
 
Sake Viognier cienītājiem
Akita Takashimizu Junmai Daiginjo
Bagātīgs un aromātisks Sake ar bumbieru un ābolu buķeti. Labi sabalansēts ar sausu pēcgaršu. Pasniegt atdzesētu 10-12C. Lieliska saderība ar zivīm un citām jūras veltēm.
 
Pulēšana - 45% (tas nozīmē kā rīs pulēts līdz no tā paliek pāri 45%)
Rīsu šķirne - Akita sake-komachi
Reģions - Akita, Japāna
Alkohols 15.5%
 
Sake Soave un Gavi cienītājiem
Akita Takashimizu Kimoto Junmai
Ļoti svaigs Sake ar gludu, maigu banānu buķeti un noturīgu pēcgaršu. Pasniegt viegli atdzesētu vai istabas temperatūrā. Šo sake ieteicams pasniegt kopā ar steiku.
 
Pulēšana - 60% (tas nozīmē kā rīs pulēts līdz no tā paliek pāri 60%)
Rīsu šķirne - Miyamanishiki un parastie rīsi
Reģions - Akita, Japāna
Alkohols 15.5%
 
Kimoto - Senā metode. Sake nepievieno raugu, rūgšana notiek dabiskā procesā, bet ievērojami lēnāk.
 
Sake karstvīna cienītājiem
Akita Takashimizu Honjozo
Ļoti labi sabalansēts Sake ar maigu, samtainu buķeti un spēcīgu, bagātīgu umami pēcgaršu. Lieliski aizvieto karstvīnu vēsos ziemas vakaros. Sake ieteicams uzkarsēt ūdens peldē līdz aptuveni 40-50C. Var pasniegt arī istabas temperatūrā.
 
Pulēšana - 60-65%
Rīsu šķirne - Miyamanishiki un parastie rīsi
Reģions - Akita, Japāna
Alkohols 15.5%
 
Honjozo - Pēc raudzēšanas Sake pievienots spirts, lai tā garšu padarītu tīrāku un sausāku.
 
Kur apskatīties un varbūt iegādāties šos Sake?
Ja esi vīnu mīļotājs un ilgojies nobaudīt, ko jaunu un neparastu, iesaku nogaršot šos autentiskos Japānas Sake. Sake ekskluzīvi pieejami vīnu veikalā Wine & More, Brīvības 90, ieeja Vidzemes tirgū no Matīsa ielas. Priekā!
 
Avots rakstam: PieToma.lv

Atpakaļ
Citadelle Gin Wolfburn Nyetimber Mailly Champagne Plantation Estrella Damm Barcelona Glen Talloch Casal Garcia