Noderīgi~

Vīnu mīti - Korķis

28. Marts, 2014 Korķi

Apgāžam mītus par pudeļu korķiem

Vairums mītu cilvēces vēsturē radušies tieši nezināšanas un nesaprašanas dēļ. Līdz 16. gadsimtam vairums uzskatīja, ka zeme ir plakana. Mūsdienās vairums zina, ka zeme ir ovāla un pārējie savas dzīves pavada psihiatriskajās klīnikās. Ar katru dienu mēs aptveram jaunas zināšanas, kas apgāž muļķīgus mītus un paplašina mūsu redzes loku. Mūsu sabiedrībā vēl joprojām pastāv vairāki plaši izplatīti mīti saistīti ar vīna pudeles korķi. Ir pienācis laiks pamosties no mītiem un dzīvot 21. gadsimtā.
 
 
 
Mīts: Vīna korķi izgatavo no korķa koka
Āzijā sastopamais korķa koks savu vārdu ieguvis pateicoties savai korķim līdzīgajai mizai. Bet no korķa koka korķi neizgatavo. Lai gan šī koka miza ir korķaina, tās kvalitāte nav atbilstoša korķa ražošanai. Lielo vairumu korķa produktus izgatavo no Portugālē un Spānijā augošo korķa ozolu mizas. Pudeļu korķus izgatavo gan no veseliem mizas gabaliem, gan no presētiem pārpalikumiem. Šī iemesla dēļ nereti sastopami zemas kvalitātes dabīgie korķi.
 
Mīts: Skrūvējamais korķis ir dabai draudzīgāks par dabīgo
Korķa ozols nav apdraudēts. Šie ozoli dzīvo līdz pat 200 gadiem un korķa iegūšana nekādā veidā neapdraud pašus kokus. Reizi deviņos gados ozolus nomizo un tie netraucēti dzīvo tālāk. Patiesībā ir pierādīts, ka silikona un skrūvējamo korķu ražošanā CO2 izmešu skaits ir vairākas reizes lielāks, kā dabīgo korķu ražotnēs. Turklāt modernos korķus izgatavo no neatjaunojamiem resursiem un tie nav dabai draudzīgi.
 
Mīts: skrūvējamais korķis liecina par zemas kvalitātes vīnu
Vīna patērētāji nereti pievērš uzmanību tam kāds korķis ir potenciālajam šī vakara vīnam. Protams, vairumā gadījumu priekšroka tiek dota vīnam ar dabīgo korķi. Vīna pudelēm mēdz būt četru veidu korķi, alumīnija, jeb skrūvejamais, stikla, silikona un dabīgā korķa. Visu šo korķu galvenā funkcija ir pasargāt vīnu no gaisa sliktās ietekmes. Apskatīsim trīs populārāko korķu plusus un mīnusus.
 
Dabīgais korķis
  • + Tiek izgatavots no atjaunojama un dabai draudzīga materiāla
  • + Ļauj vīnam elpot (mikroskopiska gaisa piekļuve caur korķi)
  • + Pircējs domā, ka iegādājas labāku vīnu
  • - divas līdz trīs reizes dārgāks
  • - līdz 3% iespējamība, ka vīns būs "korķēts"
  • - korķu kvalitāte var būt ļoti dažāda
  • - Vīna elpošana nav kontrolējama

 

Silikona korķis
  • + Lētāks par dabisko korķi
  • + Iespējamība, ka vīns būs "korķēts" ir tuva nullei
  • + Gaisa piekļuve tuva nullei
  • + Pircējs domā, ka iegādājas labāku vīnu, jo nezina kāds korķis ir zem folijas.
  • - Vīns neelpo
  • - Tiek izgatavots no neatjaunojama un dabai nedraudzīga materiāla

 

Alumīnija, jeb skrūvējamais korķis
  • + Lētāks par dabisko korķi
  • + Iespējamība, ka vīns būs "korķēts" ir tuva nullei
  • + Gaisa piekļuve tuva nullei
  • + Vīnu viegli attaisīt
  • - Pircējs domā, ka iegādājas sliktāku vīnu
  • - Vīns neelpo
  • - Tiek izgatavots no neatjaunojama un dabai nedraudzīga materiāla
 
Ko nozīmē ļauj vai neļauj vīnam elpot?
Dabīgais korķis laiž cauri gaisu mikroskopiskos apjomos, kas palīdz vīnam attīstīties. Ir vīni kuru garšas nianses uzlabojas krājot putekļus vīna pagrabos kādu noteiktu laiku, kas var būt līdz pat vairākiem gadu desmitiem. Šie vīni parasti maksā virs 20 eiro un pēc iegādes tos paredzēts noturēt vīna pagrabā līdz tie ir sasnieguši savu potenciālu. Ja ražotājs paredzējis savu vīnu izturēšanai, viņš visticamāk izmantos dabīgo korķi. Jums absolūti nav jāuztraucas par vīna elpošanu, ja plānojat iegādāties vīnu un izdzert to vakarā, pēc dienas, nedēļas vai mēneša.
 
Ko nozīmē "korķēts" vīns?
Ķīmiska viela, ko vīna pasaulē pazīst kā TCA ir iekļuvusi vīna pudelē un sabojājusi vīnu. Lai gan TCA vīnā var iekļūt dažādos veidos ražošanas procesā, parasti pie vainas ir dabīgais korķis. Tāpēc izvēloties vīnu ar kādu no alternatīvajiem korķiem risks, ka vīnā būs TCA ir tuvs nullei. Arī aptuvenie 3% iespējamība ar dabīgo korķi ir pietiekami maza un bojāto vīnu parasti var aiznest atpakaļ uz veikalu.
 
 
Ja jau vīns ar gaisa palīdzību attīstās, kāpēc izvēlēties korķi, kurš neļauj gaisam piekļūt vīnam?
Atgādinu, ka mikroskopiskā gaisa piekļuve ir svarīga tikai izturamajiem vīniem. Gaiss patiesībā ir vīna lielākais ienaidnieks un mūsdienīgie korķi burtiski paildzina vīna mūžu par vairākiem gadiem. Vairums vīnu ir paredzēti dzeršanai neilgi pēc izgatavošanas un ar katru gadu ko vīns pavada noliktavā vai plauktā, tas zaudē savas garšas īpašības. Dabīgais korķis gribot negribot laiž cauri gaisu, vēl pietam, kā jau dabīgs produkts nekontrolējamā apjomā. Dabīgie korķi mēdz būt dažādas kvalitātes un nereti tajos ir plaisas un "gaisa kanāli", kas ļoti ātri nobeidz vīnu. Vīns ar laiku zaudē svaigumu arī bez gaisa, bet modernie korķi būtiski paildzina vīna mūžu. Ja vīns ir pavisam jauns, nav lielas nozīmes kādu korķi izvēlēties, bet jo tas vecāks, jo vairāk jāsliecas uz modernajiem korķiem.
 
Kāpēc lētiem uzreiz dzeramiem vīniem mēdz būt dabīgie korķi?
Daudzi vīndari baidās pāriet uz lētākiem skrūvējamiem korķiem tieši šī mīta dēļ. Viņi negrib savus vīnus asociēt ar zemu kvalitāti. Tas var būt arī tradīciju vai ieraduma jautājums. Jebkurā gadījumā šie vīndari riskē uz patērētāja rēķina, jo vīns var ātrāk sabojāties un tam var piekļūt TCA. Ar katru gadu ar vien vairāk vīndaru pāriet uz moderniem korķiem un arī patērētāji paliek gudrāki. Ar laiku tikai izturamajiem vīniem būs dabīgie korķi un šis mīts būs miris.
 
Ražotāji izvēlas korķus izvērtējot visus šos apstākļus. Viņi neliek skrūvējamos korķus sliktajiem vīniem un dabīgos labajiem, tas nav tik vienkārši. Turklāt pērkot vīnu ar klasisko korķi, jūs nemaz neziniet kāds korķis būs zem folijas un silikona korķis pēc savas funkcijas ir identisks skrūvējamam. Es aicinu vairāk uzmanības pievērst pašam vīnam nevis korķim, vai vismaz pievērst uzmanību korķim pareizo iemeslu dēļ.
 
Avots rakstam: PieToma.lv

Atpakaļ
Casal Garcia Plantation Wolfburn Glen Talloch Mailly Champagne Citadelle Gin Nyetimber Estrella Damm Barcelona